RelatedPost

PAHARUL POTRIVIT, VINUL POTRIVIT

PAHARUL_POTRIVIT_VINUL_POTRIVIT_stil_de_viata_Arena_Mall_Bacau

Cel care respectă vinul își va alege paharul potrivit cu grijă. Este o regulă de bună purtare, dovedește că sunteți un bun cunoscător și apreciați cu adevărat licoarea magică.

Unii sunt de părere că tipurile de pahare și modul în care sunt ele destinate unor anumite băuturi ține de etichetă sau de tradiție. Clasificarea lor este făcută, însă, în funcție de utilitate lor și de felul în care pun în valoare licoarea din ele.

Dacă alegeți paharul potrivit îmbunătățiți calitatea băuturii și acuratețea degustării. Poate părea un snobism, însă nu este. Vinul a fost creat pentru a fi degustat cu papilele gustative, dar și cu mirosul și privirea, prin urmare dacă alegeti recipientul potrivit vă veți bucura mai bine de bogăția culorii vinului, veti simți aromele și veti aprecia gustul la adevărata sa valoare. Dacă vreți să vă convingeți de importanța paharului în experiența degustării faceți următorul test: degustați același vin dintr-un pahar obișnuit de apă și dintr-un pahar de vin. Veți simți diferența fără doar si poate. Cam același tip de distincție există și între paharele de vin de diferite mărimi sau forme.

Criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți paharul potrivit sunt: mărimea, forma și subțirimea sticlei în sine. Este bine să aveți în casă pahare cu volum mare pentru că majoritatea vinurilor liniștite se simt mai bine într-un recipient mai voluminos. Un pahar cu bolul mai mare vă va da posibilitatea să plimbați vinul un timp ca să respire și să-și lase în interiorul paharului aromele.

Paharul se umple doar o treime la prima degustare. Dacă vă este pe plac, îl umpleți pe jumătate. Forma potrivită este dictată de tipul de vin pe care îl beți. Un pahar clasic de Bordeaux are forma semi-ovală și o gură deschisă. În acest pahar veți putea să degustați mai toate vinurile populare de pe piață și nu ar trebui să vă lipsească din casă. Pe de altă parte, un pahar de Burgundy are un corp ceva mai amplu și o gură ceva mai închisă pentru ca vinul să-și păstreze mai mult timp aromele în pahar. Acesta este potrivit pentru vinurile Chablis, Pinot Noir sau pentru Barolo.

Ca și regulă de bază, dacă veți cumpăra doar un tip de pahar de vin pentru casă, alegeți unul care să aibă măcar 450 de ml și gura mai mică decât mijlocul, pentru ca vinul să se desfășoare în el și să puteti să-l adulmecați mai bine aromele. Faptul că paharul este subțire vă va permite să vă bucurați mai bine de culoarea vinului. De asemenea, este important ca paharul să nu aibă vreun guler, acestea fiind ideale pentru apă, nicidecum pentru vin.

Paharele de bază:

Paharul de vin roșu – este un pahar cu deschidere mică și cu pântec mare. Cel mai întâlnit este cel cu formă semi-ovală și o gură cu deschidere normală.

Paharul de vin alb – este un pahar mai suplu pentru că nu are nevoie să respire și să se desfășoare, precum vinul roșu, însă deschiderea sa trebuie să fie tot mai mică decât mijlocul, pentru a păstra temperatura și aromele vinului.

Paharul de șampanie – cel mai popular în zilele noastre este cel tip “flute”, lunguieț, cu volum mai mic de 200 de ml. Forma lui a fost gândită pentru vinul spumant care poate să ajungă foarte repede prea cald sau răsuflat.

Paharul de desert – acest pahar seamănă cu o lalea. Are corpul mic (până la 250 de ml) și o gură mai degrabă închisă, pentru a păstra în interior esențele și aromele tari ale vinului de desert, licoros sau fortifiat

by Adriana V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *