RelatedPost

LUCRURILE PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE RUJ

lucruri pe care nu le stiai despre ruj

Rujurile au fost folosite din vremea sumerienilor, din anul 7000 I. Ch. Colorarea buzelor a fost folosită de multe popoare, de la egipteni, sirieni, babilonieni, perși, vechii greci și români până în prezent.

Rujurile moderne au fost introduse în 1920, cele care există și în ziua de azi. Rujurile sunt o mixtură de ceară, uleiuri, pigmenți în concentrații variate pentru a produce caracteristicile produsului final. De exemplu, un ruj făcut să se mențină mult timp pe buze conține multă ceară, puțin ulei și concentrații mari de pigmenți.

Uleiurile sunt apoi alese cum ar fi uleiul de castor, uleiuri minerale, uleiuri vegetale hidrogenate pentru a forma o textură potrivită pe buze. Uleiurile sunt necesare de asemenea pentru dispersia pigmentului.

Rezistența rujurilor pe buze este dată de acizi bromurați cum ar fi fluoresceina, fluoresceina halogenată și alți coloranți înrudiți rezistenți la apă.

Iată câteva curiozități !

♥  În secolul 18, în Marea Britanie, dacă mireasa era dată cu ruj in timpul ceremoniei, mariajul era considerat nul.

♥  În anul 1939, Max Factor Jr. a inventat “o mașină de sărutat” concepută pentru a fi de ajutor în propria fabrică pentru testarea nuanțelor create. Mai târziu, în 2003, mașinăria avea să apară pe coperta albumului Red Hot Chilli Peppers’ – Greatest Hits Album.

♥  În anul 1945, rujul a fost folosit în scopuri nu tocmai bune. Un criminal în serie din Chicago, după ce a omorât-o pe Frances Brown, a scris pe perete un mesaj destinat autorităților aflate pe urma lui care suna așa: “Pentru numele lui Dumnezeu, puneți mâna pe mine odată până nu mai omor pe cineva. Nu mă pot controla!” William Heirens avea pe atunci doar 18 ani si, potrivit unor documente oficiale citate de CNN, cei 63 de ani care au trecut de atunci i-au adus un trist record național: cea mai lungă perioadă petrecută după gratii. Un record straniu, dar totuși meritat, pentru că asasinatele “Ucigașului cu Rujul” sunt considerate și azi cele mai mari nelegiuri din istoria orașului Chicago, locația unor gangsteri celebri precum Al Capone.

♥  În timpul războiului rece, a existat o armă în formă de ruj destinată rănirii de aproape, pe neașteptate. Încă din 1965, arma denumită Sărutul Morții, se află în patrimoniul International Spy Museum, din Washington. Arma avea nuanța unui roșu clasic și încă de atunci au fost concepute diferite nuanțe ale acestuia, burgund, somon și nu numai.

♥  În 1969, studenții Universității Yale au cerut unui architect să realizeze o sculptură cu un aspect revoluționar care să poată fi folosită ca scenă pentru discursuri și convenții. Arhitectul suedez, Claes Oldenburg a creat un ruj imens cu vârful roșu intens iar scena era reprezentată chiar de un tanc impunător ca și discursurile ce aveau sa se țină acolo. “Rujul gigant” a fost expus în Muzeul Guggenheim (Bilbao, Spania), Muzeul Artelor Moderne (New York), Galeria de Artă Națională (Washington), Muzeul Whitney al Artei Americane (Manhattan, New York), printre altele.

Acum, în spatele fiecărui instrument de frumusețe, fie că e ruj, fard, fond de ten sau pudră, este o întreagă industrie. Inițial, rujul a avut o paletă de culori de-a dreptul sărăcăcioasă … roșu și roz, acum depașește orice limită cromatică.

by Adriana V.

One thought on “LUCRURILE PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE RUJ

  1. Avatar Georgi says:

    uhuuu, rujul rosu e cel mai bun accesoriu ! atragi privirile fara sa te chinui prea mult :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *