RelatedPost

LANSARE DE CARTE “Aliaţi incompatibili” – Larry L. Watts, istoric american – 04.04.2014

lansare de carte larry watts alexandria librarii bacau

Alexandria Librării, Arena Mall Bacău şi Editura Rao organizează vineri, 4 aprilie 2014, începând cu ora 17.00, lansarea celei mai recente cărţi semnate de Larry L. Watts, Aliaţi incompatibili. România. Finlanda. Ungaria şi al treilea Reich.

Considerăm că evenimentul este unul dintre cele mai importante de acest gen, organizate în Bacău în ultimii 20 de ani.

“Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece” și “Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România” sunt doar câteva titluri din cadrul turneului de promovare.

Larry L. Watts este un istoric american care s-a ocupat în mod special de istoria României în perioada comunistă. Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, Larry Watts a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea în NATO.

În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic RElation (PER) şi director al Biroului PER din România.

Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România. Despre carte: Interpretările standard ale participării României la cel de-al Doilea Război Mondial alături de al Treilea Reich sunt impregnate de mit şi legendă.

Larry Watts a realizat, alături de jurnalista Monica Ghiurco, celebrul serial documentar “Mostenirea Clandestina”, difuzat la TVR.

Iată și cărțile despre care veți afla mai multe în cadrul evenimentului:

1. “Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”
Deşi România era bine-cunoscută pentru politica sa neconformistă din cadrul Blocului Sovietic, doar câţiva observatori din afară şi-au dat seama de gradul de animozitate pe care aceasta îl stârnea în cadrul URSS şi al altor aliaţi din cadrul Pactului de la Varşovia sau de cauzele punctuale ale acestei animozităţi. În anii 1980, mulţi analişti occidentali începuseră să pună la îndoială faptul că aparentele conflicte cu Moscova şi loialiştii sovietici erau reale. “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” examinează interesele strategice aflate în spatele relaţiilor antagoniste ale României cu “aliaţii” din Răsărit, motivaţiile incredibilei sfidări a ţării noastre la adresa Moscovei, metodele de “eliberare” militară şi de securitate din jugul sovietic, scopurile opoziţiei faţă de politicile de la Kremlin şi, mai ales, reacţia sovieticilor şi a loialiştilor din rândul membrilor Pactului de la Varşovia în cele mai înalte consilii ale acestora, aşa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanţi militari şi de organe ale securităţii statului.
2. “Aliați incompatibili. România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich”
“Aliaţi incompatibili” explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei. Comparând obiectivele politico-militare, strategiile de negocieri şi prestaţia mareşalului Ion Antonescu cu cele ale amiralului Miklós Horthy şi ale mareşalului Finlandei Carl Gustaf Emil Mannerheim, Larry L. Watts dezvăluie complexitatea şi dinamica fascinante ale unor aliaţi fundamental incompatibili, reuniţi de ţeluri iremediabil opuse: restaurarea şi, respectiv, distrugerea statu-quoului interbelic.

Sunteti curioși să aflați mai mult ?

Mai multe fotografii găsiți pe pagina noastră de Facebook: CLICK AICI

Detalii eveniment: CLICK AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *