RelatedPost

HAINE INTELIGENTE CE MONITORIZEAZA SANATATEA

HAINE_INTELIGENTE_CE_MONITORIZEAZA_SANATATEA_blog_Arena_Mall-Bacau

Cercetătorii canadieni au creat textile inteligente în scopuri medicale. Aceste haine ale viitorului, ce vor fi disponibile în comerţ peste câţiva ani, vor putea avertiza persoanele care le poartă în legătură cu problemele lor medicale graţie unor senzori integraţi în fibrele textile.

Textilele inteligente vor fi capabile să asigure o supraveghere medicală optimizată și personalizată a posesorilor, putând salva numeroase vieți, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Științe și de la Centrul de Optică Fotonică și Laser din cadrul Universității Laval din Quebec.

Pijamalele sau cămășile vor putea, datorită senzorilor integrați în fibrele textile, să prevină accidente cardiovasculare. Ele vor fi, de asemenea, capabile să capteze informații biomedicale despre persoanele care le poartă și să le transmită, prin intermediul unor dispozitive de comunicații fără fir, centrelor de urgență dar și unor programe de analiză.

O aplicație posibilă vizează instalarea unui releu care monitorizează ritmul cardiac și care va permite alertarea serviciilor de urgență când o persoană suferă un infarct în timpul somnului.

Transferând informațiile prin intermediul internetului, hainele vor deveni o platformă de comunicare și mijloc de informare. Astfel, senzorii încorporați în haine vor fi de folos și în scopuri extramedicale. Copiii pierduți sau răpiți ar putea fi rapid localizați dacă vor purta astfel de haine.

Echipa condusă de profesorul Younes Messaddeq a pus la punct această fibră textilă suprapunând mai multe straturi de cupru, polimeri, sticlă și argint. Această fibră, cu dublul rol de senzor și antenă, este rezistentă și maleabilă și poate fi țesută cu fire de lână și bumbac. Hainele vor putea să capteze diverse tipuri de informații precum concentrația de glucoză din sânge și activitatea cerebrală sau să analizeze mișcările și coordonatele spațiale.

Mai rămân, însă, de pus la punct câteva detalii înainte ca aceste haine inteligente să fie comercializate. Este vorba de conectarea lor la o rețea fără fir, problema alimentării electrice și asigurarea posibilității spălării acestor textile, care trebuie să fie rezistente la produsele conținute în detergent, a precizat profesorul Younes Messaddeq.

Sursa: Revista Capital

by Adriana V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *