CUM AU EVOLUAT INSTRUMENTELE PENTRU COAFAT DIN 1920 PANA IN PREZENT

Poate ca idealurile de frumusete feminina s-au schimbat de-a lungul timpului si fiecare cultura are o definitie proprie asupra frumusetii, insa un lucru este cert: indiferent de epoca, femeile au cautat dintotdeauna moduri noi pentru a-si amplifica atuurile fizice. Si ce alt domeniu al frumusetii poate fi mai potrivit pentru a observa cum a evoluat creativitatea femeilor decat modelarea parului?
Inventiile menite sa ne infrumuseteze au cunoscut o transformare surprinzatoare in cursul ultimelor secole. Intimidante, incomode sau de-a dreptul bizare, iata cum au evoluat instrumentele pentru coafarea parului de-a lungul timpului!
#1. USCATORUL DE PAR
Perioada Space Age nu avea sa inceapa decat 40 de ani mai tarziu, insa femeile obisnuiau sa intre in pielea unui astronaut inca de la sfaristul anilor 1880! Dovada ca ingeniozitatea este data de mijloacele rudimentare, inventatorul Alexandre-Ferdinand Godefroy a avut ideea de a atasa un furtun surselor de caldura care emana aer cald, pentru a-l directiona deasupra parului.
Mecanismul de functionare care directionau aerul nici nu ar putea fi mai simplu: tehnologia patentata in 1888 includea un furtun atasat cuptorului si o casca de forma unui dom fixata pe cap, iar casca s-a dovedit surprinzator de versatila. Pentru a fi folosita pentru spalarea parului, Godefroy recomanda ca marginea de cauciuc sa fie detasata si fixata in jurul fruntii, functionand intocmai precum un sistem de scurgere.
Alexandre-Ferdinand Godefroy nu era insa pregatit pentru entuziasmul provocat in randurile femeilor si succesul pe care avea sa-l cunoasca, odata ce uscatoarele de par tip casca au pus capat dominatiei aerului drept singurul mijloc disponibil pentru uscarea parului. Cativa ani mai tarziu, reclamele le recomandau femeilor sa ataseze furtunul castii capatului de evacuare al aspiratorului, ceea ce a dus la o explozie in vanzari, iar designul a fost ulterior adaptat pentru a incalzi bigudiuri metalice.
Abia in 1925, odata ce si-au dat seama de potentialul acestei inventii, dezvoltatorii brandului german Sol au adaptat principiile de design pentru primul uscator de par portabil.
#2. ONDULATORUL DE PAR
Desi au fost create pentru a desavarsi frumusetea femeilor, aceste dispozitive si-ar putea gasi cu usurinta locul intr-un muzeu destinat instrumentelor de tortura! Inainte de imbunatatirile aduse de francezul Marcel Grateau in anii ’30, clestii pentru ondulare erau incalziti in cuptor, iar accidentele precum carbonizarea parului si arsurile la nivelul fetei erau extrem de frecvente.
#3. BIGUDIURILE
Desi ne-am obisnuit sa asociem imaginea bigudiurilor cu sex-appealul divelor anilor ’40, pentru majoritatea femeilor din acea perioada procesul de infrumusetarea nici nu ar putea fi mai diferit. In timp ce marile ecrane erau dominate de buclele perfecte ale lui Lauren Bacall sau Ritei Hayworth, cautarea frumusetii pentru cele mai multe femei implica o etapa preliminara care il evoca mai degraba pe Pinhead din “Hellraiser”!
Bigudiurile metalice, o inventie a inginerului Solomon Harper, au fost adaptate pentru ondularea cu solutie chimica (permanent), de compania Icall for Eugene in anii ’30. Dispozitivul cu fire din bachelita conducea caldura in 20-22 bigudiuri metalice, cu un design masiv, pentru a-si pastra temperatura pentru mai mult timp. Din cauza costurilor de productie, modelele timpurii ale acestui tip de dispozitiv nu includeau foarte multe bigudiuri, asa ca femeile erau nevoite sa revina in saloane pentru a-si ondula intreaga podoaba capilara, un proces care se intindea, in medie, in cursul a 10 ore.
Surse foto: hairarchives.net, pinterest.com, coilhouse.org, tumblr.com, dunnhair.co.uk
Sursa articol: DivaHair

by Adriana V.