RelatedPost

CELE MAI IMPORTANTE DESCOPERIRI STIINTIFICE DIN 2014

CELE_MAI_IMPORTANTE_DESCOPERIRI_STIINTIFICE_DIN_2014_blog_Arena_Mall_Bacau

O prestigioasă revistă științifică, Physics World, a realizat un clasament al celor mai importante descoperiri din domeniul științei ale anului 2014. Iată care sunt acestea!

MEMORIA HOLOGRAFICĂ

În februarie, cercetătorii americani și ruși au construit un nou tip de dispozitiv cu memorie holografică, capabil să păstreze date sub forma unor “biți magnetici”.

SUPERNOVE ÎN LABORATOR

În iunie, laboratorul Vulcan Laser Facility din comitatul britanic Oxfordshire a fost utilizat pentru a recrea explozii stelare în miniatură, oferind astfel cercetătorilor posibilitatea de a analiza unele dintre cele mai puternice și cele mai greu de prevăzut evenimente din cosmos.

FUZIUNEA NUCLEARĂ CU LASER

În februarie, savanții de la National Ignition Facility (NIF) din statul american California au făcut o descoperire revoluționară în domeniul fuziunii autosustenabile, atunci când au reușit să obțină mai multă energie în urma unor reacții de fuziune decât energia depozitată în combustibilul utilizat de puternicul laser operat de NIF.

ILUMINAREA REȚELEI COSMICE

În ianuarie, oamenii de știință au folosit radiația emisă de un quasar ca pe un fel de “lanternă cosmică” pentru a ilumina ramificațiile ascunse de materie întunecată care se afla sub Universul vizibil.

COMPRESIA CUANTICĂ

Capacitatea de a comprima informația cuantică a fost demonstrată pentru prima dată în septembrie de fizicienii din Canada și Japonia.

PARTICULELE NEUTRINO DIN SOARE

În august, savanții implicați în experimentul Borexino din Italia au detectat particule neutrino în reacțiile nucleare care alimentează nucleul Soarelui. Numărul de particule neutrino care au fost detectate a corespuns cu cel calculat de modelele teoretice, sugerând astfel faptul că oamenii de știință au înțeles corect ceea ce se întâmplă în interiorul Soarelui.

UNDA DE TRACTARE ACUSTICĂ

În mai, savanții au demonstrat că acest concept, în trecut rezervat exclusiv producțiilor științifico-fantastice, a devenit realitate, cel puțin în laborator. Fizicienii au construit un dispozitiv care poate să deplaseze obiecte, prin simpla “bombardare” a lor cu unde acustice. Aceste unde pot fi utilizate și în scopuri medicale, precum deplasarea prin organism a unor dispozitive minuscule.

FIBRE OPTICE MAI BUNE PENTRU IMAGINI

În martie, savanții americani au folosit un efect din fizică, denumit “Localizarea Anderson”, pentru a produce fibre optice mai bune în domeniul transmisiei de imagini.

MAGNETISMUL ELECTRONILOR

Oamenii de știință din Israel au fost primii din lume care au reușit să măsoare, în iunie, o slabă interactiune magnetica dintre doi electroni.

ROBOTUL PHILAE

Plasarea robotului Philae pe cometa 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko a fost desemnată cea mai semnificativă realizare a anului 2014 de editorii revistei Physics World. Robotul Philae s-a desprins de sonda spațială Rosetta și a coborât pe cometa 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko pe 12 noiembrie, la capătul unei căderi libere în spațiu care a durat șapte ore.

via www.youtube.com

by Adriana V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *