RelatedPost

CARTEA DIGITALĂ VS. CARTEA TRADIȚIONALĂ

CARTEA_DIGITALA_VS_CARTEA_TRADITIONALA_Arena_Mall_Bacau

Când o nouă tehnologie apare pe piaţă se vorbeşte întotdeauna despre ce se va întâmpla cu produsul depăşit. La fel s-a întâmplat cu casetele video care au fost înlocuite de dvd-uri şi acum de blu-ray. De urmărit este tendința oamenilor de a reveni la produsul depășit și de a abandona pentru moment tehnologia. Uneori, nu numai că ne depășește, ci ne privează de adevărata poftă, uităm de “călătoria” în sine.

Ce se va întâmpla cu cărţile tipărite acum că popularitatea e-book-urilor a crescut?

AVANTAJELE E-BOOK-urilor, AȘA ZISELE CĂRȚI DIGITALE:

1. Mobilitate

Cititorii care optează pentru un format electronic al cărților preferate (e-book) pot cu uşurinţă “transporta” sute de cărţi. Acest lucru este ideal dacă ești o persoană ce călătorește mult. Bateria unui ebookreader poate ţine până la o lună.

2. Preţ

Ebook-urile sunt mai ieftine deoarece nu necesită costuri de tipărire ca în cazul cărților tradiționale. În majoritatea cazurilor găseşti cărţi online gratis, pe când cărţile tipărite aproape întotdeauna îţi golesc portofelul. Deşi preţul unui e-reader la început este o investiţie destul de costisitoare, pe termen lung este profitabilă.

3. Viteză

Informaţia poate fi obţinută fără să părăseşti biroul! Dacă faci un eseu pe o temă anume, găseşti un magazin virtual, cauţi online după cuvintele dorite și cumperi cartea.

4. Economie de spațiu

Cei care au o mulţime de cărţi ştiu ce mult spaţiu ocupă, dar cu un e-reader, biblioteca ta este înmagazinată într-un dispozitiv mic ce-ţi încape în palmă. Acest lucru îți va salva spaţiul şi totodată cărţile tale vor fi în siguranţă datorită backup-ului făcut.

5. Citit pe întuneric

Dacă îţi place să citeşti în pat, un e-book poate fi varianta cea mai bună, deoarece multe modele e-reader vin cu lumină încorporată.

6. Eco-friendly

Tipărirea tradiţională a cărţilor necesită un consum ridicat de resurse: echipament profesional de tipărire, cerneală, hârtie, mâna de lucru. Dacă eşti un cititor înrăit dar doreşti să protejezi mediul poţi avea într-un singur dispozitiv o întreagă librărie fără să te simţi vinovat.

AVANTAJELE CĂRȚILOR TRADIȚIONALE:

1. Pirateria

Autorii şi editorii se confruntă cu o problemă similară pe care directorii şi producătorii de muzică au întâlnit-o în anii 90. Partajarea fişierelor devine foarte simplă când este în format electronic, motiv pentru care oamenii intră în posesia e-book-urilor fără costuri. Acest lucru afectează activitatea și vânzările autorilor şi editorilor.

2. Bateria

Când  te-a dezamăgit ultima dată o carte care trebuia conectată la priză? Firul acţiunii începe să fie captivant şi te trezeşti că simbolul bateriei pâlpâie, problemă ce nu o vei întâmpina la o carte tipărită.

3. Stimularea tuturor simțurilor

Cartea tipărită oferă o experienţă care nu se opreşte doar la văz. Mirosul, atingerea texturii, greutatea cărţii oferă un festin simţurilor. Pozele transpun mai bine acțiunea în sine decât cele din varianta digital, chiar dacă aceasta are de partea ei Photoshop-ul.

4. Revânzarea

La fel ca muzica, o dată descărcată, nu vei putea revinde cărţile digitale. Dacă îţi place să colectezi cărţi optează pentru varianta printată.

5. Disponibilitatea

O mulţime de cărţi nu sunt disponibile momentan în variantă digitală. În plus, dacă ai căpătat una în ediție limitată, o poți împrumuta și celor apropiați, cu scopul de a o citi și a o înapoia desigur.

6. Fără tehnologie

Te trezeşti într-un oraş mic fără laptop sau e-reader și te vei afla în imposibilitatea de a descărca un titlu nou, dar există întotdeauna o librărie unde poţi opri să-ţi satisfaci pofta de lectură.

După cum observați, ambele tipuri de cărţi au avantajele lor, decizia finală vă aparţine. Unii oameni găsesc tehnologia mai confortabilă în schimb ce alţii preferă mirosul şi greutatea unei cărţi tradiţionale.

Sursa: citestealtfel

by Adriana V.

2 thoughts on “CARTEA DIGITALĂ VS. CARTEA TRADIȚIONALĂ

  1. Avatar primaru says:

    imi sunt si de ajutor in clasa a 5.Informatiile acestea sunt foarte bune pentru ori ce fel de proiect si o in fire.Sigur voi lua 10 in proiectu acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *