RelatedPost

8 CULORI CARE NE INFLUENTEAZA STAREA DE SPIRIT

8_CULORI_CARE_NE_INFLUENTEAZA_STAREA_DE_SPIRIT_Arena_Mall_Bacau_blog

Omul are abilitatea de a percepe cu ochiul liber peste 2000 de nuanțe diferite. Modul in care percepem culorile din jurul nostru depinde de: nuanța culorii, felul luminii, lumina zilei sau cea artificială, intensivă sau slabă, modul în care ne simțim în general, ritmul biologic ș.a.

VERDEEste regenerant și întineritor, dinamizează procesele fiziologice din organism și induce o stare de expansivitate și bună dispoziție. Verdele profund al pădurilor de rășinoase este mai mult calmant, un adevărat balsam al stărilor de iritare psihică, favorizând totodată și o stare de interiorizare. Culoarea verde extinde capilarele, reduce tensiunea, stimulează secreția sucurilor interne. Pe de altă parte este culoarea liniștii, a calmului, a odihnei, a meditației. Este un semn al echilibrului.

ROȘU Este o culoare care poate fi observată cu multă ușurință, fiind asociată, de obicei, cu energia, cu războiul și cu pericolul. Culoarea roșie mărește tonusul muscular, accelerează pulsul, mărește tensiunea, accelerează circulația sângelui, crește eliberarea adrenalinei și activitatea ficatului. Poate cauza dureri de cap, nu este potrivită pentru persoane care se enervează repede sau care sunt instabile din punct de vedere emoțional.

GALBEN Este culoarea soarelui, a luminii și a optimismului, activează și eliberează temerile. Stimuleaza concentrarea, simbolizeaza creativitatea si inteligenta. Stimulează memoria si atenția, fiind cea mai indicată culoare pentru cei care învață sau lucrează într-un mediu care necesită aceste abilități. Stimulează sistemul nervos, dinamismul, curajul, gândirea pozitivă, curiozitatea și crește capacitatea de muncă. Combate depresia și crește stima de sine și dragostea de viață. Este indicată celor care depun atât efort intelectual cât și fizic, celor care lucrează în condiții de stres.

PORTOCALIU Se asociază cu răsăritul/apusul soarelui dar și cu fructe în aceeași nuanță (caisele, mandarinele, portocalele). Culoarea portocalie întărește plămânii, pancreasul, splina și stimulează activitatea inimii. Toate tonurile de portocaliu au aceeași semnificație și influență.

ALBASTRU Face parte din culorile primare. Culoarea opusă ei este culoarea galbenă, amestecul acestor două culori are ca rezultat culoarea verde, care combină calitățile ambelor culori. Albastrul face parte din paleta culorilor reci, odihnitoare și liniștitoare, care îndeamnă la calm, stimulând predispoziția la concentrare și liniste interioară. În plan psihologic, predispune la meditație, tandrețe, afecțiune, nostalgie, inspirație, devotament. Se folosește la vopsirea culoarelor și încăperilor în nuanțe deschise, ca să dea senzația de spațiu mai mare, iar in sălile de operație și de naștere se folosește pentru efectul ei analgesic.

VIOLET Este o culoare rece, neliniștitoare, descurajatoare, cu efecte contradictorii, inducând senzații de optimism, nostalgie, atracție dar și repulsie. În plan fiziologic, violetul intensifică activitatea cardio-vasculară și pulmonară, stimulează intelectul si calmează durerea. Violetul favorizează  aparitia inspiratiei și dinamizează intuiția.

ROZ Este o culoare cu o capacitate de calmare la orice nivel – fizic, mental și emoțional. Poate fi folosit pentru a atenua afecțiunile legate de furie. Poate fi utilizat pentru a trezi compasiunea.

INDIGO Culoarea indigo combină albastrul intens al gândirii clare, lucide cu aspectele nuanței de roșu stabilizator, de aceea prin asimilarea acestei culori devin posibile schimbări benefice la toate nivelurile ființei umane. Fiind o culoare închisă și rece, poate fi responsabilă pentru stări de melancolie, chiar tristețe.

Sursa: 9AM

by Adriana V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *